середа, 24 жовтня 2012 р.

Виховний захід «Цікаві досліди»


Виховний захід «Цікаві досліди» розрахований на сприйняття матеріалу учнями І – ІІІ курсів.

Мета: узагальнити та поглибити знання учнів по темам «Розчини», «Ознаки хімічних реакцій», «Карбон та Силіцій», «Метали»; удосконалювати вміння і навички проведення хімічного експерименту, дотримуватись правил техніки безпеки; сприяти формуванню у школярів поняття про матеріальну єдність світу, з'ясувати зв'язок навчання із життям, практичну спрямованість навчального матеріалу; виявляти й удосконалювати пізнавальні здібності учнів, інтерес до предмета; сприяти розширенню всебічного кругозору учнів через розкриття прикладного аспекту хімії.

 
Учень-лаборант спочатку демонструє досліди, потім глядачам пропонується пояснити те чи інше явище. При необхідності  учень- експерт дає пояснення до дослідів.

Цікаві досліди.
*сіль силікатної кислоти – силікат натрію- основа силікатного клея. Якщо розбавити силікатний клей водою у співвідношенні 1:1, залити у скляну банку, у якій перед цим було поміщено кристалики забарвлених солей (нікелю, хрому або мідного купоросу), то… прямо на очах почнуть рости кристали- водорості.
*Солі металів забарвлюють полум ′я
Візьміть ніхромовий дріт, скрутіть на кінці невелику петлю так, щоб на ній могло вміститися кілька кристаликів речовини. Прожарте дріт на вогні. У полум ′я на ніхромовому дроті внесіть кілька кристаликів KI або KMnO4. Солі  Калію  забарвлюють полум ′я у фіолетовий колір.
На шматочок крейди нанесіть кілька крапель хлоридної кислоти та внесіть у полум ′я. Полум ′я забарвиться в червоно- оранжевий колір. Можна використовувати будь-яку іншу сіль Кальцію.
Солі Купруму забарвлюють полум ′я в зелений колір.(беремо мідний купорос).
У полум я внесіть кристалики NaCl. Солі Натрію забарвлюють полум ′я в жовтий колір.
Після кожної солі добре прожарюйте дріт на вогні!
*Виверження «вулкана»
На керамічну плитку гіркою насипати біхромат амонію. Нагрітою чарівною скляною паличкою доторкніться до гірки. Ефект реакції можна посилити, якщо сіль амонію біхромату змішати з магнієвим порошком. При  цьому водночас із «лавою» вилітатиме «розпечене каміння».
Експертиза на кухні.
*Досліджуємо якість сметани, майонезу, йогурту.
У підписані пробірки покладіть по одній краплі сметани, майонезу, йогурту. Додайте 1-2 мл дистильованої води, розмішайте, капніть 2-3 краплі розведеного водою спиртового розчину іоду. Якщо з′явиться синє забарвлення, це означає наявність крохмалю, що не повинен входити до складу цих продуктів.
У цей спосіб ще в ХIХ столітті контролери викривали на ринках любителів «підгустити» сметану.
*Досліджуємо якість риби.
До шматочка свіжої або мороженої риби притисніть шматочок універсального індикатора, змочений у дистильованій воді. Якісна риба має нейтральне або слабко кисле середовище. Пригадаємо, що індикатори- це речовини, що змінюють забарвлення у певному середовищі.
*Чорні таблетки
Одну таблетку активованого вугілля розітріть у ступці. В одну пробірку налийте 1-2 мл розчину калій перманганату, у другу – краплю одеколону. Пробірку з одеколоном нагрійте до утворення пари. В обидві пробірки додайте активоване вугілля. Пробірку з одеколоном закрийте пробкою і струсіть. Через 1-2 хв. Рожеве забарвлення розчину і запах одеколону зникнуть. Пориста поверхня активованого вугілля поглинає гази й розчинені речовини з розчину.
Ця його здатність використовується в протигазах, очисниках повітря, фільтрах для води.
*Невидиме чорнило
Скляну паличку занурити у молоко і підписати листівку.Пропрасувавши гарячою праскою, можна прочитати написане у вигляді коричневих знаків: один із білків молока (альбумін) унаслідок нагрівання розкладається і переходить у нерозчинний стан.
*Хімічна веселка.
В 1 мл розчину NaOH розчиніть одну лопаточку (NH4)Cr2O7. Одержите жовтий розчин натрій хромату.
До одержаного розчину додайте 3 мл  HCl.Жовтий розчин стане оранжевим.
До одержаного розчину долийте 2 мл розчину Na2SO3 .Розчин змінить своє забарвлення на фіолетове або зелене (залежно від умов). Це натрій біхромат перетворився на CrCl3.
Тепер додайте в розчин ще 2-3 мл хлоридної кислоти й одну лопаточку порошку магнію. Почне виділятися водень, а зелений розчин набуде блакитного забарвлення (утвориться CrCl2. Побічним продуктом реакції може бути сірководень- газ із запахом тухлих яєць.